ГОЛОВНА
ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ АКЦІОНЕРІВ ТА СТЕЙКХОЛДЕРІВ
ФОНД ГАРАНТУВАННЯ
Архів ВПС «FLASHPAY»
ІНФОРМАЦІЯ ПРО НОВИЙ ФОРМАТ РАХУНКІВ (IBAN)
ПРО БАНК
Новини
Корпоративне управління та документи Банку
Структура власності банку
Наші партнери
Звітність
Історія банку
Безпека обслуговування
Ліцензії та дозволи
Повідомлення та інформація про проведення загальних зборів акціонерів Банку
Комерційні агенти
Керівництво
Продаж заставного майна
Проспект еміссії акцій банку
Контактна інформація
Вакансії
КЛІЄНТАМ БАНКУ
ПУБЛІЧНІ ПРОПОЗИЦІЇ БАНКУ
ВАКАНСІЇ
ДЕПОЗИТАРНА УСТАНОВА
НОВИНИ
КОНТАКТИ
Курси валют: Київ, 29.03.2024
Валюта Купівля Продаж НБУ
USD 0.000 0.000 39.2210
EUR 0.000 0.000 42.3670
RUB 0.000 0.000 0.4240
   
Дізнатися більше про ФГВФО ...

ПРО БАНК - Історія банку

Історія банку

   Приватне акціонерне товариство «БАНК ФАМІЛЬНИЙ» працює на ринку фінансових послуг з 1991 року.
   
   Банк був створений 01 листопада 1991 року під назвою «ДОНБІРЖБАНК», відповідно до Рішення Загальних зборів учасників. Банк було зареєстровано Національним банком України 27 грудня 1991 року, реєстраційний номер 78.
   
   ПрАТ «БАНК ФАМІЛЬНИЙ» є правонаступником ТОВ КБ "ДОНБІРЖБАНК".
   
   У грудні 2004 року відбулось перейменування Банку на ТОВ «БАНК ФАМІЛЬНИЙ», яке було пов'язано зі зміною стратегії позиціонування Банка.
   
    З 2005 року Банк обрав пріоритетом подальшого розвитку роздрібний бізнес, а у 2008- му році зосередився на ринку періодичних платежів населення на користь постачальників послуг та продовжує розвиватись у цьому напрямку й сьогодні.
   
   На сьогодні Банк має найбільшу в країні мережу партнерів-фінансових установ, з залученням яких Банк у якості сучасного платіжного хабу з використанням високотехнологічних та інноваційних процесів надає можливість сплачувати послуги мільйонам користувачів».
   
   З 2008 року ПрАТ «БАНК ФАМІЛЬНИЙ» (Банк) стратегічно зосередився на ринку періодичних платежів населення на користь постачальників товарів / робіт /послуг (далі – Постачальники). У рамках цієї стратегії Банк уклав:
   
    - понад 4000 договорів з Постачальниками, серед яких як загальнонаціональні, так і регіональні суб'єкти господарювання (підприємства комунального господарства, оператори мобільного зв'язку, провайдери кабельного телебачення та доступу до Інтернету, тощо);
   
    - договори з усіма українськими мережами платіжних терміналів, 50 банками й декількома великими Інтернет-платформами (далі – Партнери) по прийому платежів на користь Постачальників.
   
    Таким чином, Банк мав найбільшу в країні партнерську мережу пунктів прийому платежів.
   У 2014 році Публічне акціонерне товариство "Банк Фамільний" став платіжною організацією створеної ним Внутрішньодержавної платіжної системи «FLASHPAY», про що Національним банком України внесено відомості щодо ВПС «FLASHPAY» (ВПС) до Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури.
   
   Банком було отримано Свідоцтво № 19 від 14.08.2014
   На сайті Банку були оприлюднені оголошення наступного змісту:
   
   «ПрАТ «Банк Фамільний» та створена ним Внутрішньодержавна платіжна система «FLASHPAY» запрошують до співробітництва банки, небанківські фінансові установи та інших суб`єктів господарювання, які зацікавлені у прийманні платежів на користь постачальників послуг»
   
   «Повідомляємо, що Публічним АТ «Банк Фамільний» створено Внутрішньодержавну платіжну систему «FlashPay». Правила ВПС «FlashPay» узгоджено Національним банком України, про що Банком отримано Свідоцтво № 19 від 14.08.2014 року.
   
    Метою діяльності Платіжної системи «FLASHPAY» є забезпечення населенню України можливості швидко та зручно здійснювати через різноманітні канали (каси, платіжні термінали, Інтернет і т.д.) періодичні платежі за послуги комунальних підприємств, стаціонарного та мобільного телефонного зв`язку, доступу до Інтернет та кабельного телебачення, тощо.
   
   Запрошуємо до участі у Платіжній системі «FLASHPAY» банки та небанківські фінансові установи, які мають ліцензію на переказ коштів та бажають приймати платежі населення на користь понад 4000 підприємств, з якими уклав відповідні договори ПрАТ «Банк Фамільний».
   З питань співробітництва звертатися за телефоном +38 (044) 594-595-5 та e-mail
[email protected] .
   
   Членами ВПС «FLASHPAY» окрім самого Банку, стали ще 42 фінансові установи.
    Правила ВПС «FLASHPAY» дозволяли здійснювати:
   
    * перекази, як на користь зареєстрованих у ній Постачальників, так і по зазначеним самим платником реквізитам (у т.ч. на карткові рахунки фізичних осіб);
   
    * перекази на користь державних органів (наприклад, сплата штрафів за порушення Правил дорожнього руху);
   
    * перекази на користь фізичної особи з виплатою готівкою в касі учасника ВПС або його агента.
   
    Для забезпечення технічної взаємодії з Постачальниками й Партнерами в Банку створений свій процессінговий центр, що має достатній штат висококваліфікованих фахівців. Це дозволяє швидко вирішувати всі питання, повёязані як з підключенням до білінгу Постачальника, так і щоденною обробкою прийнятих платежів.
   
    Крім того, програмістами Банку розроблене й успішно застосовується програмне забезпечення для прийому платежів на касах і в платіжних терміналах самообслуговування.
   
    Поряд з потенційними Партнерами, Банк запрошував до співробітництва і Постачальників, пропонуючи їм наступні можливості:
    - партнерська мережа з понад 22 тис. пунктів приймання платежів (далі – ППП);
    - різноманітність видів ППП, що дозволяє задовольнити запити різних категорій платників відповідно до їх способу життя й рівня володіння сучасними технологіями – каси банків і фінансових компаній, платіжні термінали самообслуговування, системи Інтернет-банкінгу й мобільного банкінгу, більшість яких підтримують можливість цілодобової дистанційної оплати;
    - забезпечення своєчасного надходження прийнятих платежів на рахунки одержувачів, відкриті в їх обслуговуючих банках (для роботи з ВПС «FLASHPAY» не потрібно відкриття додаткових рахунків);
    - присутність логотипа Постачальника на екранах платіжних терміналів і систем дистанційних платежів нагадує платникам (у тому числі, тим, хто в цей момент оплачує інші послуги) про необхідність вчасно розрахуватися з даним постачальником послуг;
   
    - всі прийняті нашою мережею платежі на користь Постачальника відправляються в погоджений термін єдиною сумою в супроводі електронного повідомлення або реєстру платежів, створеного у форматі, що дозволяє одержувачу автоматично відображати отримані кошти на особових рахунках абонентів. Це дозволяє істотно зменшити як робоче навантаження співробітників постачальника послуг, так і ймовірність помилок в обліку заборгованості населення.
   
   За результатами моніторингу діяльності платіжних систем у ІІ півріччі 2015 р. та у 2016 р., ВПС «FLASHPAY» відповідно до критеріїв важливості, що були визначені Положенням про нагляд (оверсайт) платіжних систем та систем розрахунків в Україні, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 28.11.2014 № 755 (далі – Положення № 755), визнана Національним банком України важливою платіжною системою в Україні.
Розподіл платіжних систем за категоріями важливості здійснюється регулятором для приведення діяльності значущих платіжних систем, які мають значну частку на ринку, у відповідність до міжнародних стандартів оверсайта.
   
   Відповідно до даних Звіту з оверсайту НБУ можна дізнатись, що
на кінець 2019 року в Україні було зареєстровано 46 внутрішньодержавних та міжнародних платіжних систем.
   
   За результати моніторингу діяльності платіжних систем у 2019 році ВПС "FLASHPAY"
також було визнано важливою платіжною системою.
   
   За результати моніторингу діяльності платіжних систем у 2020 році у категорії важливих платіжних систем ВПС «FLASHPAY» (ПрАТ «Банк Фамільний») втратила такий статус.
   
   1 серпня 2022 року введений в дію Закон України № 1591-ІХ «Про платіжні послуги». Банк, керуючись положенням ч. 2. ст. 46 Закону України «Про платіжні послуги» щодо можливості залучення для виконання платіжних операцій інших надавачів платіжних послуг, як посередників, запропонував своїм Партнерам виконувати платіжні операції поза межами ВПС «FLASHPAY» на підставі двосторонніх договорів.
   
   18.07.2023 р. Наглядовою радою ПрАТ «БАНК ФАМІЛЬНИЙ» прийнято рішення (протокол №118/2023) припинити з 01.08.2023 р. діяльність Внутрішньодержавної платіжної системи «FLASHPAY». Додаткова інформація про діяльність ВПС знаходиться за посиланням
   
   Так, Внутрішньодержавною платіжною системою «FLASHPAY» 27.07.2023р (у другій половині дня) повністю припинено виконання платіжних операцій, а станом на 31.07.2023 року розрахунки в платіжній системі перед платниками та отримувачами завершено.
   
   31.07.2023 Банк, як оператор ВПС, керуючись Постановою Правління Національного банку України від 26.09.2022 № 208 про затвердження Положення про реєстрацію платіжних систем, учасників платіжних систем та технологічних операторів платіжних послуг направив до Національного банку України Повідомлення «про припинення надання послуг внутрішньодержавної платіжної системи «FLASHPAY» та про надання послуг технологічного оператора».
   
   21.08.2023 на підставі повідомлення Банку про припинення ВПС Національним банком України скасована реєстрація внутрішньодержавної платіжної системи «FLASHPAY», оператором якої є ПрАТ «БАНК ФАМІЛЬНИЙ», та відомості про цю платіжну систему виключено з Реєстру платіжної інфраструктури. Інша інформація про діяльність ВПС переміщена до
архіву.
   
   Станом на сьогоднішній день Банк продовжує надавати послуги небанківським надавачам платіжних послуг та банкам України на підставі двосторонніх договорів у відповідності до чинного законодавства України.
   

написати листа     написати листа контакти     контакти пошук OK
//